ruský rubl klesá a klesá

Bývaly doby, a já si je pamatuji, kdy jste za sto rublů dostali v bance tisíc korun. V dobách Sovětského svazu se směňoval jeden rubl za deset československých korun. V sedmdesátých letech jsem byl na tzv. pionýrském táboře v Rusku. Bylo to poprvé a naposled. Na radu jednoho kluka jsem si koupil pár žvýkaček Pedro na cestu. Jedna žvýkačka byla u nás za korunu. Ruské děti ubytované v pionýrském táboře byly ochotné dát za žvýkačku jeden rubl. Jistě, bylo to předražené a neodpovídalo reálnému kurzu, ale vypovídalo to o tehdejším stavu ruského režimu, který nevyráběl ani nedovážel žvýkačky, silonky a řadu dalších běžných spotřebních věcí.

Dnes za sto rublů dostanou Rusové v naší směnárně dvacet pět korun. Jeden rubl namísto deseti korun teď stojí 25 haléřů. To je tedy 40x méně než za soudruha Brežněva, který nás úspěšně okupoval a za jehož vlády mladý Putin vyrůstal. Co z toho plyne pro nás, současníky.

Pro nás je to důkaz, že Putin není schopný vládce, jak sám sebe (nejen) Rusům prezentuje. Je to zloděj, který Rusy okrádá. Nejen o hodnotu jejich vlastní měny, ale v poslední dva roky i o životy na Ukrajině. Putina (a celé osazenstvo Kremlu) taková věc moc nezajímá. Oni mají bohatství uložené v nemovitostech na západě, ve zlatě, v dolarech a jiných cenných věcech. Ale nás by to zajímat mělo.

Pokud bychom totiž seděli dalších 40 let v tzv. východním bloku (s ruskými vojáky na našem území), měli bychom dodnes rubl za deset korun a nikam bychom nejezdili. To mi věřte. A možná, že bychom už ani ty žvýkačky nemohli vyrábět. Kreml by nám nakázal jejich výrobu někomu předat, jak se to často dělo v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci.

Takže až bude někdo ve vašem okolí říkat, že Putin není špatný vládce, doporučte mu ať si vymění všechny svoje koruny za rubly a odstěhuje se do Ruska … A ať vám napíše, jak se mu v Rusku za Putina daří.

 

foto: stránky České národní banky

——————————

a nějkolik zpráv z médií na toto téma:

Peníze nejsou, řekl Putin studentům. Nikdy nebyly, dodávají kritici a mají pravdu

 

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika